Bilen Bilir

bu kez online!

Tekfen çalışanlarının bilgilerini yarıştırdığı geleneksel Bilen Bilir yarışmasının 7’ncisi bu yıl çevrimiçi olarak 12-13 Aralık tarihlerinde düzenlendi. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de 11 takımın mücadele ettiği yarışmanın moderatörlüğünü, aynı zamanda final turunun öncesinde renkli ve zihin açıcı bir sunum gerçekleştiren gazeteci Emin Çapa yaptı.

Pandemi, Tekfen’in geleneksel bilgi yarışması Bilen Bilir’in bu yıl da kıran kırana ve zevkli bir mücadeleye sahne olmasını engelleyemedi. Her yıl büyük çekişme içinde geçen yarışma bu yıl 11 takımın katılımıyla çevrimiçi gerçekleştirildi. Böylece yarışmaya şehir dışından katılmak da mümkün olurken, Tekfen Vakfı bursiyerleri 3 takımla ilk kez yarışmaya dahil oldu. Takımlar, yeni formatta sadece bilgilerini değil, hızlarını da konuşturdular.

Yarışma, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine iki aşamada düzenlendi. 12 Aralık’ta yapılan ön elemelerde yarışmacılar bir üst tura çıkabilmek için çoktan seçmeli soruları yanıtladı. Doğru cevabı en hızlı bilenin daha çok puan aldığı 50 soruluk ön eleme turunda kıyasıya bir mücadele yaşandı. Günün sonunda, en yüksek puanı alan ve bursiyer takımlarından birinin de dahil olduğu dört takım, adını yarı finale yazdırdı.

13 Aralık Pazar günü düzenlenen yarı final ve final turu ise Emin Çapa’nın YouTube üzerinden yaptığı renkli ve zihin açıcı bir sunumla başladı. Deneyimli gazetecinin tüm Tekfenlilerce izlenen canlı yayınının ardından yarı finale geçildi. Cahille Sohbeti Kestim (Tekfen Mühendislik) ve Who Knows (Tekfen İnşaat) takımları finale yükselirken, final karşılaşmasında birbirinden zor sorulara verdiği cevaplarla Who Knows yarışmayı kazandı.

Yarışmaya katılan tüm takımları tebrik ediyor, Who Knows takımının üyeleri Oğuz Burak Erol (Kaptan), Egemen Erol, İbrahim Okçay, Mustafa Uğur Özdemir ve Sedat Kutoğlu’nu başarılarından dolayı kutlarken, kazandıkları para ödülünü Tekfen Vakfı burs fonuna bağışladıkları için takdir ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

ŞİRKET

TAKIM

TAKIM ÜYELERİ

1

Tekfen İnşaat

WHO KNOWS

Oğuz Burak Erol (Kaptan), Egemen Erol, İbrahim Okçay, Mustafa Uğur Özdemir, Sedat Kutoğlu

2

Tekfen Mühendislik

CAHİLLE SOHBETİ KESTİM

Can Akoğul (Kaptan), Berk Demir, Çiğdem Culhan, Emre Abalı, Tahir Yıldız

3

Tekfen Mühendislik

NR1

Alpsagun Kuruca (Kaptan), Buse Salanturoğlu, Oğuzcan Özgüven, Sonat Edis, Turan Can Şahin

4

Tekfen Vakfı Bursiyerleri (Cerrahpaşa)

CERRAHPAŞA CEVAPLIYOR

Rümeysa Ağcıoğlu (Kaptan), Ahmet Furkan Yeğen, Ertuğrul Dursun, Hasan Can Gesoğlu, İbrahim Gül

5

Tekfen Mühendislik

WISE FIVE

Furkan Cinik (Kaptan), Burak Gülen, Cem Koşu, Hatice Selin Varyemez

6

Tekfen İnşaat ve Mühendislik

TEKLİF-MÜHENDİSLİK

Burak Keskin (Kaptan), Mehmet Doğukan Kocabaşı, Necip Necdet Samyeli, Nihat Erman Yıldız

7

Tekfen Vakfı Bursiyerleri (ODTÜ)

GLOBALLEŞEN DÜNYA

Salih Köseoğlu (Kaptan), Burak Alparslan, Furkan Evci, İlke Korkmaz, Raşit Şahin

8

Tekfen Vakfı Bursiyerleri (Cerrahpaşa ve ODTÜ)

CODİT

Umut Can Alp (Kaptan), Erdem Kumlu, Eren Alaosman, Muhammet Kerem Özkan, Yusuf Kerem Kalaycı

9

Tekfen Mühendislik

LABİL

Ceyhun Çakmaklı (Kaptan), Alper Ağdaşan, Mustafa Cihan Pir, Orhan Şahin, Ömer Faruk Özgür

10

Tekfen İnşaat

BAYKUŞLAR

Can Yıldız (Kaptan), Cenk Birim, Cihan Kaçar, Ercan Gündüz, İlker Çoşar

11

Toros Tarım

ASLANLAR

Serkan Arslan (Kaptan), Rıdvan Arıkan, Sinan Çavuşoğlu, Uğur Sarıtaş, Zafer Yurtan

* Sıralama, takımların yarışma sonuçlarına göre yapılmıştır.

Şimdi sıra sizde... Kendinizi sınamaya hazır mısınız?

1

NASA astronotlarını ilk kez hangi özel şirket ile uzaya göndermiştir?

a. Blue Origin b. SpaceX c. Tesla d. Virgin Orbit

2

Kızılay’ın eski adı nedir? a. Dar-ül Feda b. Felaket-ül Beşeri Cemiyeti c. Hilal-i Ahmer d. Tevdi-i Deva Cemiyeti

3

Şimdiye kadar çekilmiş en uzun film kaç saat sürmektedir? a. 350 saat b. 500 saat c. 680 saat d. 720 saat

4

Dünyanın uydusu olan ayda, bir ay kaç geceden oluşmaktadır? a. 14 gün b. 15 gün c. 16 gün d. 17 gün





5

Aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur? a. Espiri b. Kıravat c. Tazyik d. Ukranya

6

Dede Korkut Hikâyeleri hangi türde yazılmış bir edebi eserdir?

a. Anonim b. Destan c. Koşuk d. Milli Edebiyat

7

Dünyada yaşayan en küçük omurgalı hayvan hangisidir? a. Fare b. Kurbağa c. Kuş d. Sincap

8

İstanbul Müzik Festivali'nin açılış konserinde Tekfen Filarmoni hangi soliste eşlik etmiştir?

a. Anna Tifu b. Emre Engin c. Gökhan Aybulus d. Vikingur Olafson





9

Paris Saint-Germain ile Başakşehir’in karşı karşıya geldiği UEFA Şampiyonlar maçında ırkçı söylemlerde bulun hakem kimdir?

a. Adrian Porumboiu b. Constantin Sebastian Coltescu c. Ovidiu Hațegan d. Pierre Webo

10

Hangi müzik aleti nefesli bir enstrüman değildir?

a. Flüt

b. Obua

c. Trampet

d. Trompet

11

Google tarafından açıklanan 2020 trendlerinde Türkiye’nin en çok aradığı hangi kelime olmuştur?

a. Corona Virüsü b. HES kodu c. EBA d. Zoom

12

Şili’nin başkenti Santiago'da 1960 yılında gerçekleşen dünyanın en büyük depremi kaç şiddetinde olmuştur?

a. 9,5 b. 9,7 c. 8,3 d. 7,4





13

Aşağıdakilerden hangisi bir Yeşilçam dönemi filmi değildir?

a. Banker Bilo b. Kelebeğin Rüyası c. Köyden İndim Şehire d. Şaşkın Damat

14

Leonardo da Vinci, “Son Akşam Yemeği”ni hangi tarihte yapmıştır? a. 1400’ler b. 1500’ler c. 1600’ler d. 1700’ler

15

Aşağıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur? a. Gardolap b. Karnabahar c. Komidin d. Orjinal

16

Notre Dame’ın Kamburu, Sevgililer Günü için kime kart gönderirdi? a. Dulcinea del Taboso b. Eleanor c. Esmeralda d. Prenses Fioana





17

Aşağıdakilerden hangisi beynin bölümlerinden değildir? a. Hipokampus b. Omurilik soğanı c. Östaki borusu d. Prefrontal korteks

18

Tekfen Holding, kasım ayında bir kez daha aldığı Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü’nü toplamda kaç defa almıştır? a. 2 b. 3 c. 4 d. 5

19

Türkiye Futbol Federasyonu hangi yıl kurulmuştur? a. 1920 b. 1923 c. 1930 d. 1934

20

Ozzy Osbourne hangi heavy metal grubunun solisti olarak ün kazandı? a. Black Sabbath b. Judas Priest c. Led Zeppelin d. Motörhead





21

Louvre Müzesi'nin cam piramidini tasarlayan mimar hangi ülkenin vatandaşıdır? a. Alman b. Çinli c. Fransız d. Japon

22

Snowpiercer (Kar Küreyici) treni kaç vagonludur? a. 900 b. 999 c. 1000 d. 1001

23

Aşağıdaki ülkelerden hangisi Afrika kıtasında değildir? a. Kongo b. Surinam c. Fildişi Sahili d. Tunus

24

Hangi roman kahramanı yanlış eşleştirilmiştir? a. Dönüşüm - Gregor Samsa b. Madame Bovary - Emma c. Satranç - Kaptan Ahab d. Sefiller - Jean Valjean





25

Hangisi sindirim sisteminde görevli değildir? a. Ağız b. İnce bağırsak c. Kalın bağırsak d. Karaciğer

26

24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Tekfen Holding'in özel gösteri sponsoru olduğu oyun hangisidir? a. Dumrul ile Azrail b. Eften Püften Şeyler c. Madam Giyotin d. Lear Mutfakta

27

Hangisi buz üzerinde yapılan bir spor değildir? a. Artistik patinaj b. Curling c. Hokey d. Polo

28

Barış Manço’nun eğlenceli İngilizce şarkısında yalnız adam diye nitelediği oduncunun adı nedir? a. Jack b. Nick c. Mark d. Rick





29

Durmuş bir saat haftada kaç kez doğru zamanı gösterir? a. 1 b. 7 c. 12 d. 14

30

Maat Reeves’in yönetmenliğinde yeniden çekilen Batman’i hangi oyuncu canlandıracak? a. Ben Affleck, b. Christian Bale c. Michael Welch d. Robert Pattinson

31

AB üyesi olan, ancak ulusal para birimi olarak Euro'yu kullanmayan ülke hangisidir? a. İsveç b. Almanya c. İtalya d. Yunanistan

32

Alice, Harikalar Diyarı’na gitmek için hangi hayvanın yuvasından geçer? a. Kuş b. Sincap c. Tavşan d. Yılan





33

Tekfen Mühendislik'in müşavirlik görevini yürüttüğü 1915 Çanakkale Asma Köprüsü'nin kule yüksekliği ne kadardır? a. 138 metre b. 318 metre c. 381 metre d. 813 metre

34

Gödel, Escher ve Bach dendiğinde, akla hangisi gelmez? a. Kimya b. Matematik c. Müzik d. Resim

35

“Denizaltı”nın Osmanlıca ismi nedir? a. Ba-su Badelmevt b. Kadırga c. Kalyon d. Taht el bahir

36

Hangisi bir film yönetmeni değildir? a. Federico Fellini b. Mario Puzo c. Roman Polanski d. Steven Spielberg





37

Aşağıdakilerden hangisi bir Baltık Ülkesi değildir? a. Letonya b. Litvanya c. Finlandiya d. Estonya

38

Tekfen Holding sponsorluğunda çekilen Darüşşafaka Tekfen reklam filminin mottosu nedir? a. 12 Dev Adam b. Felsefe Oyunu c. Felsefe Taşı d. Game On

39

Gündüz ile gece hangi tarihte eşit uzunluktadır?

a. 21 Aralık b. 21 Mart c. 22 Haziran d. 30 Şubat

40

Aşağıdakilerden hangisi Netflix yapımı Türk dizilerinden biri değildir? a. Aşk 101 b. Bir Başkadır c. Fi d. The Protector: Hakan Muhafız





41

And Dağları hangi kıtadadır? a. Avrupa b. Amerika c. Asya d. Avrasya

42

Tekfen ile alakalı birbirinden keyifli konu ve haberleri yayınladığımız Tbülten’in, Covid dönemine özel kaç özel sayısı vardır? a. 2 b. 6 c. 9 d. 11

43

Kayınpederimin dünürü benim neyim olur? a. Amcam b. Babam c. Bacanağım d. Kayınçom

44

89. Oscar Ödül Töreni’nde “En iyi film” kategorisinde ödül alan film hangisidir? a. Arrival b. Hell or High Water c. La La Land d. Moonlight





45

Grönland adası hangi ülkeye bağlıdır? a. Kanada b. İzlanda c. Norveç d. Danimarka

46

Hangisi Darüşşafaka Tekfen’in bu yıl FIBA Şampiyonlar Ligi grubundaki rakiplerinden birisi değildir? a. Brindisi b. Burgos c. Oostende d. Strasbourg

47

Anayasamıza göre, TBMM kaç milletvekilinden oluşur? a. 350 b. 450 c. 550 d. 600

48

Aşağıdaki filmin doğru yazılışı hangisidir? a. Jimanju b. Jimangi c. Jumanji d. Jumanjil





49

Dünyada ilk Merkez Bankası hangi tarihte kimler tarafından kurulmuştur? a. 1387 - Cenevizliler b. 1625 - İngilizler c. 1668 - İsveçliler d. 1887 - Fransızlar

50

Uzay boşluğunda yürüyen ilk insan aşağıdakilerden hangisidir? a. A. Leonov b. E. Aldrin c. N. Armstrong d. V. Bush

Yarı Final soruları

1

“Bir Yaz Gecesi Rüyası” oyunu ile de tanınan İngiliz yazar kimdir

Soruyu bilen takıma bonus soru:

William Shakespeare’in ölüm yılı nedir? (+1 puan)

2

“Eşkıya” ve “Kabadayı” filmlerinde oynayan eski Yeşilçam aktörü kimdir?

3

"Birader" sözcüğünün etimolojik kökeni nedir?

4

1981 yılında yapılan Eurovision Şarkı Yarışması’na ülkemizden “Dönme Dolap” eseriyle katılan kadın ses sanatçımız kimdir?





5

Aşağıdaki şiir kime aittir?

Bekliyorum / Öyle bir havada gel ki / Vazgeçmek mümkün olmasın.

6

İnsan vücudundaki en küçük kemik nerede bulunur?

7

Dünya Şampiyonluğu’nu elinde tutan ünlü oyuncu Ronnie O'Sullivan hangi sporu yapmaktadır?

8

İçinde 5 kırmızı 5 siyah bilye bulunan bir torbadan rasgele çektiğimiz bilyenin kırmızı olma olasılığı yüzde kaçtır?





9

Genellikle kulak içi kristallerinin pozisyon değiştirmesiyle oluşan, baş dönmesi ve denge mekanizmasının bozulmasına sebep olan rahatsızlığın adı nedir?

10

Dünyanın yedi harikasından biri olan ve 1450 yılları civarında inşa edilen İnka şehrinin adı nedir?

11

Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız, hangi rakibini uygulama puanı ile geride bırakarak Avrupa şampiyonu oldu?

12

1’den 9’a kadar rakamların satır, sütun ve hücreler içerisine yerleştirilmesiyle oynanan zekâ oyunu hangisidir?





13

Resimdeki sahne bu ay gösterime giren hangi filme aittir?

14

Uzağı görememe hastalığına ne ad verilir?

15

Dünyanın en uzun ikinci nehri hangisidir?

Soruyu bilen takıma bonus soru:

Bu nehrin geçtiği en az 5 ülke sayınız (5 tane sayana +1 puan, hepsini sayana +2 puan)

16

“Gediz’’ akarsuyu hangi denize dökülmektedir?





17

48. İstanbul Müzik Festivali Açılış Orkestrası olarak dinleyicisiyle buluşan Tekfen Filarmoni, konser kaydını nerede gerçekleştirmiştir?

18

2016 yılında The Revenant (Diriliş) filmindeki rolüyle ilk Oscar ödülünü kazanan oyuncu kimdir?

19

Facebook hangi yılda hayatımıza girmiştir?

20

Bu yıl Tekfen Atölye webinarında ağırladığımız ve şu anda görevini Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) İktisat Profesörü olarak sürdüren ekonomist kimdir?

Final soruları

1

Resimdeki yağlı boya tablo kime aittir?

Soruyu bilen takıma bonus soru:

Eserdeki bahçenin adı nedir? (+1 puan)

2

84 yıllık hayatı boyunca 1093 patent almış ve pek çok icadının yanı sıra yaptığı beton piyano ile ünlü olan bilim adamı kimdir?

3

Balinalar vücut sıcaklığı bakımından hangi hayvanların bulunduğu grupta yer alır?

4

Ölümlü Dünya isimli filmde, izleyeceğiniz sahnede oynayan paspasla adamı öldüren oyuncunun adı nedir?





5

Kökeni Arapça olan ve "gök rengi bir süs taşı, türkuaz" sözcüklerinden alıntılanmış kelime nedir?

6

“Sen bana bakma, ben senin baktığın yönde olurum” dizeleri kime aittir?

7

Covid - 19 aşının bulunmasında adından sıkça bahsedilen, BioNTech firmasının kurucu ortağı olan Türk doktor kimdir?

8

Türkistan’da doğup, kanun çalgısını da icat ettiği söylenen, aynı zamanda bir matematikçi olan filozof kimdir?





9

Kenya’nın başkenti nedir?

10

Dünyanın yaşayan en büyük canlı organizması nedir? (+3 puan)

11

Sovyetler Birliği’nin son devlet başkanı kimdir?

12

Anadolu Medeniyetleri Müzesi hangi şehrimizdedir?





13

Geceleri neredeyse donup gündüzleri yeniden canlanan ve And Dağları civarında yaşayan kuş türü nedir?

14

1513’te tamamladığı Kitabı-ı Bahriye adlı eseri UNESCO Dünya Belleği Kütüğü’ne kaydedilen, 16. yüzyılın dahi denizcisi kimdir?

15

2019 yılının kasım ayında gerçekleşen son Tekfen Filar-mini konserinde gösterinin sunucusu kimdi?

16

Bilinen en uzun hayvan kaç metredir?





17

Aspirin kim tarafından icat edilmiştir?

Soruyu bilen takıma bonus soru:

Aspirin kaç yılında icat edilmiştir? (+1 puan)

18

Star Wars: Son Jedi filminin de çekildiği, dünya genelindeki lityum ihtiyacının %50 ila %70’isini karşılayan Salar de Uyuni Gölü hangi ülkededir?

19

Eski adı “İmroz” olan adamızın bugünkü ismi nedir?

20

Yara bandını hangi firma tarafından icat edilmiştir?

Soruyu bilen takıma bonus soru:

Kaç yılında icat edilmiştir? (+1 puan)

Bonus sorular

1

Ayın 4’ü bir pazar gününe denk geliyorsa, 27’si hangi güne denk gelir?

2

“Bu bir lisân-ı hafîdir ki rûha dolmakta” cümlesi hangi film serisinden alıntıdır?

Cevap anahtarı

ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR

1.b / 2.c / 3.d / 4.b / 5.c / 6.b / 7.b / 8.b / 9.b / 10.c / 11.c / 12.a / 13.b / 14.a / 15.b /16.c / 17.c / 18.b / 19.b / 20.a / 21.b / 22.d / 23.b / 24.c /25.d / 26.a /27.d / 28.b / 29.d / 30.d / 31.a / 32.c / 33.b / 34.a / 35.d / 36.b / 37.c / 38.b /39.b / 40.c / 41.b / 42.c / 43.b / 44.d / 45.d / 46.d / 47.d / 48.c / 49.c / 50.a

YARI FİNAL SORULARI

  1. William Shakespeare / Bonus Sorusu: 1616
  2. Şener Şen
  3. Farsça sözcük Eski Farsça ve Avesta(Zend) dilinde aynı anlama gelen "brātar" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Sanskritçe aynı anlama gelen "bhrātar" sözcüğü ile eş kökenlidir.
  4. Ayşegül Aldinç
  5. Orhan Veli - Davet
  6. Kulak
  7. Snooker / Bilardo
  8. Yüzde 50
  9. Vertigo
  10. Machu Picchu
  11. Ukrayna
  12. Sudoku
  13. 9 Kere Leyla
  14. Miyopi
  15. Tuna / Bonus Sorusu: Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Moldova ve Ukrayna
  16. Ege Denizi
  17. Boğaziçi Üniversitesi
  18. Leonardo DiCaprio
  19. 2006
  20. Prof. Daron Acemoğlu

FİNAL SORULARI

  1. Claude Monet / Bonus Sorusu: Giverny Bahçesi
  2. Thomas Edison
  3. Sabitsıcaklı (homoiterm, sıcakkanlı)
  4. Feyyaz Yiğit
  5. Firuze
  6. Özdemir Asaf - Yön
  7. Prof. Dr. Uğur Şahin
  8. Farabi
  9. Nairobi
  10. Yaşayan en büyük organizma bal mantarıdır (Armillaria ostoyae). Bal mantarının kapladığı alan, daha doğrusu büyüklüğü 965 hektardır.
  11. Mihail Gorbaçov
  12. Ankara
  13. Sinek Kuşları
  14. Pîrî Reis
  15. Ceyda Düvenci
  16. Hint Okyanusu’nun derinlerinde çalışmalar yapan bir grup araştırmacı tarafından keşfedilen yaklaşık 45 metre uzunluğundaki bir sifonofor, bugüne kadar gözlemlenmiş en uzun hayvan olarak kayıtlara geçti.
  17. Felix Hoffman / Bonus Sorusu: 1897
  18. Bolivya
  19. Gökçeada
  20. Johnson & Johnson / Bonus Sorusu: 1920

BONUS SORULARI

  1. Salı
  2. Hababam Sınıfı